Ontdooien? Wanneer en hoe dan?

 

Klanten vragen regelmatig: Wanneer moet ik mijn vriezer ontdooien en hoe doe ik dat dan?

Ik zal hierover het één en ander uitleggen.

 

Momenteel zijn er 3 soorten vries technieken voor huishoudelijke apparaten. No-Frost systeem, Smart Frost of Conventioneel. Hieronder leg ik uit wat de verschillen zijn.

 

No-Frost systeem:

Het No-Frost systeem, een constante luchtstroom, zorgt ervoor dat er geen ijsafzetting is op de wanden in het vriesgedeelte van uw vriezer. Nooit meer handmatig ontdooien! Ook blijven etenswaren beter bewaard en de verpakkingen goed leesbaar, omdat er geen rijpvorming is.

Smart Frost:

Met Smart Frost wordt de rijpvorming sterk verminderd in het interieur en op de levensmiddelen. Hierdoor is ontdooien zelden nodig. De binnenwanden zijn glad en daardoor eenvoudig te reinigen. De geschuimde, omwikkelde verdamper zorgt voor een gelijkmatige koeling en een laag energieverbruik. 

Conventioneel:

Bij een vriezer met een conventioneel systeem zitten de verdampers vaak onder de vriesladen. De conventionele vriezer moet eens in de zoveel tijd ontdooid worden.

 

De onderstaande ontdooi adviezen worden bijna altijd geadviseerd door een technicus. Gebruik NOOIT voor het ontdooien een föhn, kachels of scherpe voorwerpen om het ijs te verwijderen. Dat kan gevaar voor jezelf of onherstelbare schade aan je vriezer opleveren. Kijk altijd wel eerst even welke ontdooi methode moet worden toegepast volgens de fabrikant.

No-Frost

In principe hoeft een No-Frost systeem nooit te worden ontdooid!!

Maar wanneer de deur te lang open heeft gestaan of er een stroomstoring is geweest, dan kan het systeem dichtvriezen met ijs of rijp. Bij een No-Frost systeem is dat bijna niet te zien, omdat de verdamper is weggewerkt achter kunststof panelen.

Ook zit er een ventilator in een No-Frost systeem en die kan ook vastvriezen. Wanneer de temperatuur afwijkt, nadat de deur te lang heeft open gestaan, weet je dat de vriezer moet worden ontdooid.

Ontdooien van een No-Frost systeem duurt 48 uur of nog soms langer. (dat hangt af van de luchtvochtigheid van de ruimte waar de vriezer staat) Dan pas kun je ervan uitgaan dat het ijs, rijp en vocht weg is. Dan pas de vriezer weer aanzetten. Na ongeveer een halve dag wachten, moet de temperatuur weer normaal zijn. Dan pas de vriezer weer beladen!

SmartFrost

Een Smart Frost vriezer hoef je niet zo vaak te ontdooien. Je moet ontdooien wanneer er een stroomstoring is geweest of de deur heeft te lang open gestaan en de lades niet meer goed open en dicht gaan of wanneer er veel ijs of rijp in de vriezer zit. Dit hangt ook af van de luchtvochtigheid. 

Ontdooien van een Smart Frost is wel zeer eenvoudig.  

1e manier: Schakel de super Frost in of zet de vriezer op bijvoorbeeld -30 graden Celsius, daardoor krijgen de diepvriesproducten een “koude-reserve”.

Dan wachten tot de temperatuur is bereikt of dat super Frost uitgaat. Daarna de vriezer uitzetten en de laden eruit halen. Dan een emmer met heet water (niet kokend) erin zetten en wachten totdat het ijs of rijp ontdooid is. Daarna de binnenruimte schoon en droog maken. Dan de vriezer aanzetten en weer op de normale temperatuur zetten. Bij een tafelmodel vriezer ben je met dit vriessysteem in ongeveer 2 uur klaar.

2e manier: Apparaat uitzetten en wachten totdat het ijs of rijp weg is. Deze methode kan wel een dag duren, maar is net zo effectief. Ook daarna de binnenruimte schoon en droog maken. Dan de vriezer weer aanzetten op de normale temperatuur.

 

Conventioneel

Een vriezer met Conventioneel Systeem moet je het vaakst ontdooien. In sommige gevallen moet men wel 1x per jaar ontdooien. Doordat de verdampers onder de lades zitten, is het ontdooien zeer arbeidsintensief.

De vriezer moet uitgezet worden en daarna wachten totdat het ijs of rijp ontdooid is. Vervolgens de bakken/lades eruit halen en de verdampers schoonmaken en droog maken. De vriezer weer aanzetten en wachten tot de juiste temperatuur is bereikt en dan pas beladen.

LET OP: Nooit met een voorwerp proberen om het ijs of rijp eraf te halen!! Dat kan zeer ernstige schade veroorzaken aan je vriezer.

 


Hier kun je 2 video's zien over de No-Frost en Smart Frost techniek. Bron: Liebherr

De prijsverschillen

Ook bij aanschaf zijn er prijsverschillen tussen de 3 systemen. Een No-Frost is in aanschaf het duurst maar in gebruik weer heel gemakkelijk. een Conventioneel systeem is in aankoop het goedkoopst maar dan moet je wel langdurig ontdooien en het schoonmaken is zeer lastig.  Een Smart Frost is iets duurder dan een conventioneel systeem, maar dan ook weer in gebruik makkelijker.

Uiteraard kunnen wij je ook adviseren in onze showroom welke vriezer het best bij je past.

Heb je nog vragen over ontdooien, neem dan contact met ons op. Bel ons op telefoonnummer 0546-819277 of vul het onderstaande contact formulier in. 


contactformulier

In overleg plannen wij de reparatie in op het dagdeel van uw voorkeur en zorgen wij dat dit op korte termijn gebeurt. Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen contact met u op om de afspraak in te plannen.

Reparatieservice Prijsopgave Anders

Ik ga akkoord met de Privacyverklaring.